4.01.2010

Polgári esküvői viselet – a la Makány Márta

Vannak párok, akik nem tartanak egyházi esküvőt, vagy ha tartanak is, nem az egyházival azonos napon. Míg régen elképzelhetetlen volt a templomi esküvő és a nagy menyasszonyi ruha, manapság egyre többen választják csak a polgári szertartást – és nagyon sokszor az ezzel automatikusan jövő egyszerűbb, kevésbé feltűnő ruhát.

Mivel maga a procedúra is rövidebb és valljuk be, kevésbé ünnepélyes, mint egy templomi szertartás, logikus, hogy a menyasszonyi ruha is szimplább, kevésbé habosbabos. Ha a polgári szertartás az egyházi előtti napokban van, a nők sokkal egyszerűbb, lezserebb viseletet választanak, mint például a nadrágkosztüm vagy a miniruha, azonban ha csak állami keretek között mondják ki az igent a párok, akkor a nők sokkal jobban odafigyelnek arra, hogy a nagy napon milyen ruhát viselnek, ami érthető, hiszen ez az alkalom számukra.

Ha formájában és stílusában a ruha nem is annyira nagy volumenű és feltűnő, anyagában még lehet nemes és modern. Gyakori a csipke, a selyem shantung, az elasztikus anyagok és a taft. Ellentétben a templomi házasságkötéssel, a polgárira fátylat nem mindig ajánlunk az ara öltözékéhez, azonban az tény, hogy a fátyol (legyen az csipke vagy tüll) gyönyörűen kiemeli és fenségessé teszi a nőt és a ruhát is.

Nagyon ritka az olyan menyasszony, aki bevállalósabb és színes ruhát keres a jeles alkalomra, és azt tapasztaltuk, hogy ha van is, biztosan a polgári alkalomra keresi. Mi nagyon örülünk minden extrább kérésnek, hiszen az egyéniség kihangsúlyozása a nagy napon is fontos.

Szerintünk a legfontosabb, hogy menyasszonyként is az a karakter, az a nő legyen, aki a hétköznapokban is. Aki az egyszerű, természetes vonalakat kedveli, nem fogja jól érezni magát egy nagyon díszes, nagyon nagy ruhában, ugyanígy fordítva; hiszen ezt mások is észrevennék rajta és elvesztené önmagát. Szintén lényeges, hogy legyünk tisztában alakunkkal, lehetőségeinkkel, azzal, hogy mi áll jól nekünk. Ha bizonytalanok vagyunk, vagy a tervező mást tanácsol, mint amit gondoltunk, jó, ha a szakemberre hallgatunk. Ez sok-sok év tapasztalata :)

És most lássunk pár ruhát a polgári esküvőre, a Makány Márta kollekciókból.

No comments:

Post a Comment