3.09.2010

2010, a Tigris éve

A kínai zodiákus története a legendák szerint nagyon érdekesen indult: Buddha hívta össze az állatokat, hogy elbúcsúzzon tőlük, mielőtt elhagyja földi létét, és végleg távozik a nirvánába. Mindössze tizenkét állat jelent meg, hogy elköszönjön tőle. Hogy Buddha kimutassa tettükért az elismerését, úgy döntött, hogy minden évet róluk nevez el érkezési sorrendjük szerint: patkány, bivaly, tigris, nyúl, sárkány (bizony, Kínában eme mitikus lény valós állatnak számít!), kígyó, ló, kecske, majom, kakas, kutya s végül a disznó.

Egy másik történet szerint – és ez lehet mégis az eredetibb – Jáde uralkodó hívta össze az állatokat, hogy együtt ünnepeljék az év kezdetét, és ő nevezte el sorban róluk a tizenkét évből álló földi ciklus egy-egy tagját. A kínai hagyomány szerint az egész évet jellemzi az, hogy mely állat éve következik, mert az évet „uraló” állat az abban az időszakban zajló – társadalmi, kulturális, politikai, kapcsolati, munka-, szellemi – folyamatokra rányomja bélyegét.

A kínai asztrológia szerint a Tigris éve a hirtelen váltások s a végletek időszaka. Kompromisszum, középút nem létezik ebben az évben. A fém elem miatt a Tigris évére az élénk, gyors tevékenységek és versengés lehetnek jellemzők. A hangulati ingadozások gyakoriak lehetnek. Ne számítsunk rendre és stabilitásra. Összhangot akkor tudunk kialakítani a Fém Tigris erejével, ha felkészülünk a váratlan változásokra, és nyitottan fogadjuk azokat. Nagy társadalmi átalakulások is történhetnek, akár politikai fordulatok és még összecsapások sem kizártak a világ több táján. A világ mindenesetre eltérülhet arról az útról, amelyen az utóbbi években járt. Ám ez most akár szerencsés is lehet, hiszen jó, ha másfajta folyamatok indulnak be, mint amelyek eddig jelentették az uralkodó trendet. A társadalom kisebb egysége, a család vonatkozásában ugyanakkor a Tigris védelmező és veszélyt elhárító minősége szinte bizonyosan pozitív eredményeket hoz.

Összességében a lassú Ökör éve után a Tigris dinamikus éve hirtelen események, váratlan alkalmak és merész tevékenységek izgalmas időszaka lehet, amikor még arra is megvan minden esély, hogy a legmerészebb álmaink is beteljesüljenek.

No comments:

Post a Comment