11.19.2009

Pliszé ruhák


A pliszírozás hőtechnikai eljárás, az anyagot magát pliszírozzák. A történelemben ez a technika már régóta létezik, gondoljunk akár El Greco, Rembrand, Caravaggio festményeire, a sárközi, kalotaszegi, széki női népviseletre vagy Marilyn Monroe ismert fehér ruhájára. Számos filmben, színdarabban, képzőművészeti alkotásban találkozhatunk ezekkel a különleges darabokkal.


Ezek az alkotások ihlettek meg engem is, amikor pliszé ruhák tervezésére adtam a fejem. Jó pár éve foglalkozom ezekkel a különleges ruhadarabokkal, és az évek segítettek a technikát egyre tovább fejleszteni.

Balázs János pliszírozó mester Akácfa utcai üzletében készülnek a különböző pliszék egyéni megrendelésre. A pliszék méretei 2 mm-es hajtás mérettől a 8 cm-ig terjednek. Találhatunk itt sugárpliszét, rózsapliszét kihagyásokkal, vegyes méretű vagy hullámos pliszét, kristály pliszét, és még sorolhatnám. Nem egy alkalommal segédkeztem már én is az anyag elkészítésében, megfigyelve ezzel a teljes folyamatot. A különböző méretű pliszéket először papíron modellezik, ami technikailag is megoldható és mindenki tetszését elnyeri, az kerül anyagból is megvalósításra.


Egy alapruha kerül a babára és magára a modellre, majd erre kerülnek fel a fodorsorok. Csak miután megtaláltam a megfelelő irányokat és formákat, varrják rá a pliszét az alap darabra. Ezt a technikát gyakran alkalmazom esküvői és alkalmi kollekcióimban is.


Kezdetben csupán magára a szoknyára kerültek ezek a fodrok, majd újabb ötletek hatására, a legutóbbi kollekciómban már a ruhák felső részére is. Sokan tartanak a felsőrész megmunkálásától a tévhit miatt, miszerint „a fodrok erősítenek”. Ez általában igaz is, de ebben az esetben a fodrok optikailag formálnak, és nyújtják az viselő alakját.


A képeken látott ruhák különböző színek árnyalataiból készültek, ezzel is hangsúlyozva a struktúrát, és formálva viselője alakját. Ezek a ruhák szinte szoborként viselkednek, és műalkotássá emelik a ruhatervezést.

1 comment:

  1. szeretem én is a plisszérozott anyagokat,sajnos kevesen készítettnek direkt ebből ruhákat.....

    ReplyDelete